Roboții vor învăța să înțeleagă comportamentul uman citind beletristică

de: Horia Despa
29 02. 2016

Inteligența artificială adaptivă, cea care învață pe parcurs diferite comportamente umane și modalități de a reacționa la ele, este în plină desfășurare. 

Cum tehnologia inteligenței artificiale adaptive (adaptive learning) a ajuns la un anumit grad de dezvoltare, oamenii de știință de la Stanford au decis să încerce o nouă metodă interesantă prin care roboții să învețe cum să prezică și să înțeleagă comportamentul uman.

Baza de date care va implementa inteligenței artificiale de la Stanford comportamentul uman preluat din beletristică va avea o arhiva de 600,0000 de povești, care să ajute algoritmii de învățare ai programului de inteligență artificială să prezică atitudinea oamenilor din jur și să le răspundă pe măsură.

De asemenea, cărțile alese sunt de beletristică modernă de vreme ce personajele din aceste cărți deschid lumina când intră într-o cameră întunecoasă, se înroșesc atunci când primesc complimente și au grijă să țină telefonul pe silent atunci când sunt în ședințe. În alte cuvinte, sunt personaje care reflectă comportamentul uman al zilelor noastre.

Inteligența artificială care folosește această baze de date inedită se numește Augur, iar împreună cu o cameră video conectată la sistemul de calcul, aceasta a reușit să identifice obiectele din jur cu o acuratețe de 91%. În plus, Augur a putut să prezică acțiunea tuturor oamenilor pe care i-a observat cu o acuratețe de 71%, aproape cu aceea a unei ființe umane.

Avansul tehnologic al roboticii cunoaște un avânt enorm în această perioadă: Google reuștește să construiască o inteligență care să bată un campion de Go, iar Facebook plănuiește să implementeze un companion inteligent în aplicația sa de Messenger. Rămâne de văzut până unde va merge robotica în ziua de azi, dar în mod clar, totul pare să avanseze într-un ritm accelerat.